KOLEKSI RESEPI SAMBAL WARISAN NENEK MOYANG MASAKAN KAMPUNG

by - September 21, 2021

 

Resepi Sambal Gesek Indonesia




Resepi Sambal Gesek Indonesia

PEMBUKA SELERA YANG LUAR BIASA. 

SAMBAL #GESEK INDONESIA. RESEPI BIBIK YG DAH SETAHUN BALIK INDONESIA. BIBIK TINGGALKAN RESEPI NI. KORG SHARE LA.. BLH CUBA..


BAHAN-BAHANNYA:


1 genggam ikan bilis (belah dan buang tulangnya-bersihkan dan rendam seketika~10 min)


4 biji cili merah (dibuang bijinya)


7 biji cili api (merah dan hijau)


1 labu bawang besar (dibelah 6)


4 ulas bawang putih


1 biji limau kasturi


1/2 sudu teh belacan (nak lagi sedap,bakar seketika atas api)


Garam dan gula secukup rasa


CARA-CARA MENYEDIAKANNYA


1)Goreng bawang besar,bawang putih,cili api dan cili merah & hijau biar sampai layu.Toskan


Haaa..goreng sampai jadi macam ni ek.


2)Goreng ikan bilis separa masak (jangan sampai garing plak)


3)Tumbuk kesemua bahan yang telah digoreng bersama belacan bakar. Apabila agak hancur,masukkan ikan bilis.


4)Tambahkan perasa garam dan gula mengikut citarasa masing-masing.


5)Hidangkan bersama limau kasturi.


SELAMAT MENCUBA...


Share 


Sumber: Viral oh Viral



Resepi Sambal Gesek
 (Resepi Mudah Masakan Kampung)








Resepi Sambal Gesek (Resepi Mudah Masakan Kampung)

Bahan-bahan 

Segenggam ikan bilis

Segenggam cili api (kurangkan jika tidak suka pedas)

2-3 biji cili merah

Bawang merah ½ biji

Bawang putih 2 ulas

Belacan ½ inci

Garam,gula dan serbuk perasa secukupnya

Limau kasturi 4 biji ( agau 1 biji sederhana limau nipis)

Kaedah

Basuh ikan bilis dan goreng hingga garing. Ketepikan.

Goreng cili api, cili merah ,bawang besar ,bawang putih dan belacan.

Alihkan dan tos dari minyak

Masukkan kesemua bahan yang telah di goreng ke dalam lesung tumbuk dan tumbuk. Atau jika anda suka jika lesung batu yang leper, bolehlah digesek.

Tambahkan ikan bilis,asam limau,garam,gula dan serbuk perasa.Gesek hingga semua bahan lumat.

Siap, bolehlah dihidang bersama ulam-ulaman.


Sumber:Mazaliffah Md Esa









Resepi Sambal Belacan Dalam Periuk




Resepi Sambal Belacan Dalam Periuk


Resepi ini dari arwah kakak ipar saya (kak toh). Mudah je ni, anggaran untuk 30 orang makan.


BAHAN-BAHAN


Cili Merah Besar 20 biji

Cili Api Merah 20 biji

Cili Api Hijau 20 biji


(Yang tak kuat pedas, kurangkan cili api. Lebihkan cili besar merah)


Tomato 3 biji

Belacan tanjung dawai / belacan tu guna separuh tau / bakar

Garam sikit je tau

Ajinomoto sikit

Gula 3 sudu makan (agak-agak je)

Air limau kasturi dalam 10 biji

Air asam jawa (pati sahaja)


CARA-CARA


Blender semua bahan-bahan guna pati air asam jawa + perahan air limau sahaja (Tak guna air kosong). 

Tak digoreng ye.


Saya suka buat banyak-banyak simpan dalam peti ais. InsyaAllah sebulan pun tak rosak. Lagi bertambah sedap.


Tak minta banyak like. Mohon sedekahkan Al-Fatihah buat Shapitah binti Ishak @ Awang. 😘

Kredit: Suriani Mohd (MAHN)












Resepi Sambal Ikan Mempelam Muda

Resepi sambal ikan mempelam muda
=======================

SUMBER: MAZLIZA AHMAD

bahan:
2 ekor ikan kembung-bakar or rebus
15 tangkai cili api
3 biji mempelam telur(muda)-cincang2
*klu pelam besar..sebiji pun ok
sedikit garam

cara:
tumbuk cili api + garam hingga lumat
masukkan pula ikan rebus /bakar td n tumbuk lagi
akhir sekali masukkan mempelam yg d cincang dan tumbuk2 manja gitu...
siap !!!





RESEPI SAMBAL AYAM PENYET NGOSEK





RESEPI SAMBAL AYAM PENYET NGOSEK


Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;

- 20 batang cili merah

- segenggam cili padi merah + hijau 

*atau kurangkan kuantiti untuk sedikit rasa pedas*

- 1/4 bawang holland

- 2 biji bawang merah saiz bola pingpong

- 4 ulas bawang putih

- 2 biji tomato kecil

- semangkuk kecil ikan bilis

- 1 sudu kecil udang kering

- secubit belacan


Untuk cara goreng,

cikgu goreng asing cili dan bahan lain.


Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.

*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*


Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. 

Kacau sesekali.


Masukkan baki ikan bilis tadi.

Biarkan sambal masak dalam api perlahan.


Perasakan bahan dengan gula perang dan garam bukit secukup rasa.

Cikgu tambah secubit dua perencah Hilal. Boleh beli di Tesco.


Cikgu keluarkan sedikit minyak sambal yang telah pecah minyak.


Tutup api selepas semua rasa bersatu.


Kredit : Afy Al Habibi


RESEPI SAMBAL AYAM PENYET PEDAS BERDESING

RESEPI SAMBAL AYAM PENYET PEDAS BERDESING

Sambal ayam penyet pedas berdesing katanyaπŸ”₯ Buat stok terus senang. Nak makan tinggal ambik je🀀


Bahan2:

Cili padi merah

Cili padi hijau/kampung

Cili besar

Bawang besar

Bawang putih

Tomato

Bilis

Belacan


Cara:

1. Goreng sampai layu semua bahan2.

2. Blend kasar semua bahan kecuali tomato

3. Tumis sampai pecah minyak. Masuk gula melaka/nise dan gula putih/perang, garam, asam jawa, tambah air kalau kering sgt, kiub bilis dan tomato td. Tumis lagi sampai semua bahan sebati. (proses ni mungkin ambik masa lama sebab nak bagi cili betul2 masak, kang sakit perut pulak). Api sederhana je ye

4. Siap!




RESEPI SAMBAL PENYET PALING SEDAP


RESEPI SAMBAL PENYET PALING SEDAP


Saya ni memang sangat suka makanan indonesia, terutamanya nasi ayam penyet. Dari zaman bujang lagi duk layan nasi ayam penyet ni. Siap belajar macam-macam resepi sambal penyet. Tapi semua resepi tu macam ada tak kena. Masih belum betul-betul puas hati dan belum sama macam kedai faveret. Hahahah.


Haritu, ada lah terfikir nak cuba cari resepi yang memang dari orang indonesia. Cari punya cari, terjumpa lah satu resepi ni. Pelik sikit resepi dia, sebab tak letak bawang merah. πŸ˜… Macam risau jugak, takut tak sedap, sebab sebelum ni resepi sambal penyet semua kena letak bawang banyak-banyak. Haha.


Tapi rupa-rupanya resepi ni memang PERFECT. Sedap sangat-sangat bagi tekak saya. Memang rasa macam tak perlu beli kat kedai dah. Hahaha.


Resepinya mudah saja.


Bahan-bahan :


Tomato (belah 4)

Cili besar

Cili padi

Belacan

Ikan bilis (segenggam)

Minyak masak


**Takde sukatan khusus. Agak-agak je ikut selera kita. Nak sedap, lebihkan tomato. Nak pedas, lebihkan cili padi. Nak merah, lebihkan cili besar. Haaa begitulah.


Cara-cara :


1. Goreng ikan bilis dengan sedikit minyak sehingga garing.

2. Bila ikan bilis dah garing, terus masukkan tomato ke dalam kuali gorengan ikan bilis tadi.

3. Masukkan pula cili besar, cili padi dan belacan.

4. Goreng sehingga layu.

5. Bila semua dah layu, tutup api, dan biarkan sejuk.

6. Setelah sejuk, baru masukkan dalam blender. Blend kasar sahaja, guna butang pulse. Atau boleh juga guna chopper, atau tumbuk guna lesung batu.

7. Saya punya ni saya guna hand blender.

8. Dah siap blend kasar, masukkan semula sambal tadi ke dalam kuali yang sama.

9. Masak sehingga kering air dan pecah minyak. Letak garam sikit. Boleh tambah gula jika suka.

10. Siap!


Resepi ni memang resepi sambal penyet terbaik yang saya pernah rasa. Dan suami pun memang konpem bertambah nasi bila saya buat sambal penyet ni. Alhamdulillah. 😍


Selamat mencuba semua.


#resepijuwita


Kredit juwita afifah


Resepi Sambal Kicap Johor


Resepi Sambal Kicap Johor

Haritu raya beli tempe & tauhu untuk masak lodeh. Ada lebih ingat nak goreng lah. Sekali pencicahnya takdeee. Alamakkk aiii. Jadi harini baru la berkesempatan nak buat pencicah tempe tauhu, eh bukan takat tu je, buat cicah goreng pisang, keropok, add-on dalam sup pun boleyyy tauuu. πŸ˜‰


Sambal kicap Johor cara Kak Izz resepi Ibu. πŸ˜‹


1. Bahan utamanya ialah cili hijau, cili merah (kalau nak extra pedas), bawang putih, cuka & kicap. 

2. Blend kan bawang putih & cili. Masuk air sikit then tambah gula. Gula ni bergantung pada citarasa masing-masing. Nak rasa manis sikit, letak lebih.

3. Tambah minyak masak. Kak Izz letak 2 sudu je untuk portion sambal kicap nak buat ni.

4. Siap blend, masakkan dalam periuk sampai hilang buih (dalam 15 minit macam tu) & tambah garam. Step ni untuk balancekan rasa gula tadi.

5. Lepastu tambah kicap. Kak Izz letak sebotol. So, colournya hitam cantik gituuu.

6. Lastly tambah cuka. Letak dalam 3 sudu je. Functionnya untuk tahan lama. Didihkan lagi. Kalau nak pekat, lama sikit la. Kalau nak cair, didih sekejap dah ok. Dah siap, biarkan sejuk pastu baru botolkan. Inshaa Allah, tahan berbulan jugak.


Selamat mencubaaaaa. πŸ₯³


Kredit: Fadiznuur Mohd Zin




Resepi Sambal Kicap Kelantan


Resepi Sambal Kicap Kelantan


Selepas resepi sambal belacan kedai Siam, cikgu nak kongsi pula resepi sambal kicap. Cikgu orang Kelantan tulen. Tapi sangat suka sambal kicap ala orang Johor ni. Cikgu suka buat jadi ibu sambal kicap simpan dalam peti. Walaupun semua orang dah tahu buat sambal ini, cikgu tetap nak bagi tips cara buat dan menambahkan kesedapan sambal kicap ini.


Nanti mudah nak cicah tauhu begedil, makan dengan soto. Haa nak buat bihun sup ringkas pun cikgu suka ada sambal kicap. Gambar sambal kicap cikgu cicah siakap goreng tu memang mengancam. Ramai kawan fb cikgu terliur. Sebenarnya cikgu tambah cili potong dengan letak bawang je guna sambal kicap sama. 

Nampak betul-betul sedap kan?


Jadi cikgu nak kongsilah sambal kicap ikut gaya cikgu sendiri.


Resepi Ibu Sambal Kicap Awesome


1. Bahan-bahan yang diperlukan;

- dua genggam cili padi hijau

- 8 ulas bawang putih


* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama, 

- Goreng seketika dua bahan di atas.

- Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.


2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.


3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi. 


4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk warna yang cantik. 


5. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa . Tambahkan juga secubit garam jika perlu.


6. Kisar sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.


7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:

*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*


*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*


Nak resepi lengkap soto, bihun sup, begedil dan lain-lain boleh tengok dekat wall cikgu okay.


Selamat mencuba.

#resepicikguafy


Kredit: Afy AL Habibi (MAHN)



Resepi Tauhu Berkauk Sambal Kicap


Resepi Tauhu Berkauk Sambal Kicap



Tauhu berlauk dgn sambal kicap..

mmg sedap lah cicah sambal kicap pedas2 manis tuu..


Resepi Tauhu Berlauk @ nugget tauhuπŸ‘‡


Bahan-Bahan:

Tauhu - 4pcs

Tauhu Telur - 2pcs

Daging Kisar - (goreng tanpa minyak. Tak goreng dulu pun takpe)

Telur - 2 biji

Carrot - hiris halus

Daun sup - hiris halus

Daun bawang - hiris halus

Cili merah - hiris halus

Serbuk Lada sulah

Serbuk Lada hitam

Garam

Serbuk perasa


Kisar semua bahan dibawah:

Tauhu

Tauhu Jepun

Telur


Cara cara:

Satukan kesemua bahan kisar dengan daun sup, daun bawang, carrot, cili merah yg telah dihiris halus, gaulkan kesemuanya.

Masukkan daging kisar.

Masukkan serbuk perasa, garam, serbuk lada sulah lada hitam. Gaulkan hingga sebati.

Masukkan kedalam acuan. Kukus selama 20-30 minit.

Keluarkan dari pengukus dan biarkan sementara. Boleh difrozenkan atau goreng terus.

Celupkan tauhu dengan telur untuk digoreng. Dan siap!


Sambal kicap Johor:

Cili padi 

Bawang putih

Sedikit gula

Kicap


- tumbuk cili padi, bawang putih, gula.

- last, gaul dengan kicap.


Done tauhu berlauk cicah sambal kicap johor. Paduuuuu! πŸ”₯


kredit resepi : norishah nordin

Airtangan dan gambar oleh;Eniza M. Salim



Resepi Sambal Totok


Resepi Sambal Totok


Pernah ‘Viral’ Sebelum Ini, Ini Dia Resepi Ringkas Sambal Totok Yang Terlampau Sedap, Makan Dengan Nasi Putih Terangkat Habis!

BAHAN-BAHAN:

1/2 gengam ikan bilis kopek(basuh dan rendam)

*30 tangkai cili padi merah+hijau

*1 biji bwng besar

*3 ulas bwng putih

*sedikit belacan

Sedikit garam

1 biji limau nipis

CARA PENYEDIAAN:

Goreng bahan bertanda * hingga layu dalam minyak yang sedikit

Tumbuk semua bahan yang digoreng tadi dengan sedikit garam. Tumbuk pecah-pecah manja je.

Masukkan ikan bilis yang dah ditoskan dan tumbuk sebati.

Perahkan limau dan gaul sebati.

Siap dan makan dengan nasi panas.

SELAMAT MENCUBA!


Kedit:  Siti Maheran Shafei




Saya ajent Shaklee, berminat nak cuba Shaklee? Jom dapatkan Shaklee dengan harga ahli


Untuk pembelian dan apa apa berkaitan dengan produk, boleh hubungi put.


Jadi, untuk dapatkan lebih penjimatan hampir 20% dari harga pasaran, daftarlah sebagai ahli sekarang juga! 

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.



* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Ini adalah iklan produk suplemen.



Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi put di +60196728297 



klik untuk order


 



---------------------------------------------------------------


YOU HAVE TWO HANDS, 

ONE FOR HELPING YOU, 

OTHER ONE FOR HELPING OTHERS

Your Most Wanted SID -Puteri Suhaila -

ID NO. - 1448893 

untuk order dan pertanyaan,

sila Follow saya di FB saya, Puteri Suhaila 

atau follow FB Page saya, Jutawan Shaklee 

atau follow IG saya, 

Puteri Suhaila_shakleebatupahat

atau email di puterinursuhailaabrahman@gmail.com

atau sms (wa) +6019-6728297 




Klik link di sini untuk mengetahui:

IKHTIAR HAMIL DENGAN SET KESUBURAN SHAKLEE / TTC PREGNANT 


Klik link di sini untuk mengetahui:

SIMPTOM SIMPTOM TANDA TANDA MENGANDUNG DENGAN SET HAMIL SHAKLEE


Klik link di sini untuk mengetahui:

SET BERPANTANG SHAKLEE CEPAT SEMBUH LUKA BERSALIN NORMAL CEASER


Klik link di sini untuk mengetahui:

TESTIMONI SET IKHTIAR HAMIL/KESUBURAN SHAKLEE |PUTERI SUHAILA


Klik link di sini untuk mengetahui:

TESTIMONI MENGANDUNG DENGAN SET HAMIL SHAKLEE| PUTERI SUHAILA


Klik link di sini untuk mengetahui:

TESTIMONI BERPANTANG DENGAN SET BERSALIN SHAKLEE NORMAL CEASER


Klik link di sini untuk mengetahui:

KENCING MANIS GDM RISIKO IBU & BAYI ATASI SET HAMIL SHAKLEE 


Klik link di sini untuk mengetahui:

BOLEH KE IBU MENGANDUNG MINUM LIFE SHAKE ELDERBERRY SHAKLEE 


Klik link di sini untuk mengetahui:

SET MENYUSU SHAKLEE MILK BOOSTER BREASTFEED BF PREMIUM FUNGSI


Klik link di sini untuk mengetahui:

KENCING MANIS GDM RISIKO IBU & BAYI ATASI SET HAMIL SHAKLEE 


Klik link di sini untuk mengetahui:

KENAPA SUSU BADAN CAIR? BEZA FOREMILK, HINDMILK & KOLOSTRUM


Klik link di sini untuk mengetahui:

TESTIMONI SET MENYUSU SHAKLEE MILK BOOSTER MOM BREASTFEEDING


Klik link di sini untuk mengetahui:

CARA KURANGKAN BENGKAK SUSU DENGAN LECITHIN 







You May Also Like

0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim….. “Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuhaMu, kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.Amin Ya Rabbal Alamin..

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.