KENAPA SAYA PATUT BERHENTI MEROKOK? IKHTIAR KETAGIHAN SHAKLEE

by - August 23, 2021

 


KENAPA SAYA PATUT BERHENTI MEROKOK⁉️ 


JIKA IKHTIAR NAK BERHENTI MEROKOK DAN KURANGKAN KETAGIHAN AMALKAN SET KETAGIHAN MEROKOK SHAKLEE YANG SANGAT MEMBANTU DARI SEGI SISTEM IMUNISASI BADAN LEBIH SEGAR DAN MEMPERBAIKI SEGALA ORGAN DALAMAN YANG ROSAK AKIBAT MEROKOK‼️


Berhenti merokok👇


Adakah anda berfikir untuk berhenti merokok selepas mengetahui kebaikannya? 


Sebelum anda bermula, ia adalah penting untuk anda mengetahui sebab anda mula merokok terlebih dahulu (adakah ia kerana tekanan daripada kawan, emosi atau persekitaran anda?), 


dan apakah sebabnya anda ingin berhenti sekarang (adakah ia kerana kesihatan anda, keluarga atau untuk menjimatkan duit?). 


Dengan mengetahui semua hal ini, anda boleh menguruskan kehidupan seharian anda tanpa merokok dan kemungkinan anda berjaya berhenti akan lebih tinggi.

.

.

.

Kenapa saya patut berhenti merokok?


Adakah anda terdiri daripada mereka yang belum berhenti merokok? Anda mungkin pernah terdengar mengenai manfaat-manfaat berhenti merokok tetapi belum lagi bersedia menyerahkan keseronokan yang anda nikmati saat-saat selepas anda menyalakan rokok. Namun demikian, ia penting untuk mengingatkan diri bahawa kesan sampingan yang disebabkan oleh rokok mempunyai akibat-akibat yang lebih serius daripada keseronokan yang anda nikmati semasa merokok.


Jika anda sedang hamil, merokok atau perokok sekunder (pasif) boleh membahayakan anda dan bayi anda – ia boleh menyebabkan kesusahan seperti penyalinan pramasa (untuk ibu), dan juga berat badan lahir rendah, kematian bayi mengejut (sudden infant death) dan penyakit pernafasan (untuk bayi).

.

.

.

Mengewap (vape): Adakah ia lebih selamat daripada merokok?


Mengewap dengan rokok elektronik semakin popular pada masa kini. Walaupun isu keselamatan mengewap masih mendapat perbalahan, ia penting untuk mengetahui bahawa semua rokok elektronik (termasuk yang dinyatakan bahawa ia bebas dari nikotina), mengandungi nikotina yang boleh menyebabkan anda ketagih dan berbahaya kepada badan anda!

.

.

.

Kenapa susah sangat untuk berhenti?

Mungkin anda pernah cuba berhenti merokok, tetapi tidak berjaya. Adakah sebab-sebab berikut menghalang anda?


1. Keinginan merokok terlalu kuat


Rokok mengandungi bahan kimia – nikotina – yang menyebabkan anda ketagih kepadanya. Kesan ketagihan nikotina boleh menjadi sekuat heroin. Ketagihan nikotina sangat susah diatasi kerana ia menjejaskan otak anda dengan membuat reseptor-reseptor nikotina yang berlebihan untuk memuatkan dos-dos nikotina yang besar dari tembakau.7,8


2. Saya tidak tahan perasaan sindrom sarak


Anda berasa kerisauan, cepat marah dan berkeinginan kuat untuk nikotina apabila anda berhenti “menyuap” diri dengan rokok. Fenomena ini dikenali sebagai sindrom sarak. La berlaku kerana otak berhenti mendapat nikotina yang biasanya diterima.7,8 Simptom-simptom sindrom sarak termasuk3:


☑️Batuk

☑️Pening

☑️Sakit kepala

☑️Otot kebas atau sakit

☑️Sembelit

☑️Loya

☑️Sakit perut

☑️Tidak dapat tidur

☑️Tidak dapat menumpukan perhatian

☑️Kerisauan

☑️Seteruk-teruk perasaan anda semasa mengalami simptom-simptom ini, ia adalah tanda baik yang menunjukkan badan anda sedang dipulihkan, dan akan hilang selepas 3–14 hari. Bincang dengan doktor anda jika anda menghadapi masalah menangani simptom-simptom.


3. Saya tidak boleh membuat aktiviti harian saya tanpa rokok


Ini bermaksud anda terikat secara psikologi kepada merokok dan telah membuat rokok sebahagian daripada hidup anda. Rokok membantu anda bangun tidur setiap pagi, menenangkan anda semasa anda tertekan atau sedih, dan memberikan ganjaran untuk pencapaian anda.


4. Saya takut berat badan menambah apabila saya berhenti merokok


Metabolism anda mungkin akan perlahan apabila anda berhenti merokok; namun, anda masih boleh mengekalkan kadar metabolism anda tinggi dengan kerap bersenam. Anda juga boleh mengekalkan berat badan anda di julat yang sihat dengan memakan diet yang sihat.


La memang susah untuk berhenti, tetapi anda tidak boleh putus asa untuk mencuba. Keazaman anda ialah faktor terutama untuk membantu anda mengatasi saat-saat susah yang anda mungkin alami semasa proses ini. Sebenarnya, manfaat kesihatan daripada berhenti merokok boleh didapati serta merta.

.

.

.

Menyediakan diri👇


Adakah anda berfikir untuk berhenti merokok selepas mengetahui kebaikannya? 


Sebelum anda bermula, ia adalah penting untuk anda mengetahui sebab anda mula merokok terlebih dahulu (adakah ia kerana tekanan daripada kawan, emosi atau persekitaran anda?), dan apakah sebabnya anda ingin berhenti sekarang (adakah ia kerana kesihatan anda, keluarga atau untuk menjimatkan duit?). 


Dengan mengetahui semua hal ini, anda boleh menguruskan kehidupan seharian anda tanpa merokok dan kemungkinan anda berjaya berhenti akan lebih tinggi.


Cadangan-cadangan berikut mungkin berguna untuk mengatasi keinginan nikotina anda:


☑️Tetapkan tarikh anda berhenti.

☑️Buangkan semua rokok, bekas abu rokok dan pemetik api yang terdapat dalam rumah, kenderaan dan pejabat anda.

☑️Letakkan nota-nota kecil mengenai matlamat anda dan letakkan pada tempat-tempat yang senang dilihat.

☑️Galakkan diri anda dan berbangga setiap kali anda mengatasi keinginan merokok.

☑️Kekalkan semangat yang kuat untuk berhenti. Selalu ingatkan diri bahawa anda bukan perokok lagi.

☑️Dapatkan teman untuk berhenti bersama anda.

☑️Dapatkan sokongan daripada keluarga, sahabat karib dan teman sekerja.

☑️Atasi sindrom sarak anda. Jika keinginan untuk merokok naik, buat aktiviti yang boleh menenangkan anda (contohnya, mengemas rumah, membaca, atau bersenam).

☑️Belanja diri sendiri atau keluarga dengan duit yang anda jimat daripada berhenti membeli rokok.

☑️Dapatkan pertolongan dan sokongan daripada Klinik Berhenti ☑️Merokok tempatan (anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat daripada laman web Institut Jantung Negara dan Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia) Kemungkinan anda berjaya adalah 4 kali lebih tinggi dengan pertolongan perubatan yang betul.

.

.

.

Adakah saya perlukan rawatan untuk membantu saya berhenti merokok?


Sesetengah individu boleh berhenti merokok tanpa pertolongan alat-alat, terapi atau ubat (iaitu berhenti dengan begitu sahaja).


Untuk membuat ia lebih senang untuk berhenti, anda mungkin perlu berhenti dengan menurunkan kekerapan anda merokok dengan perlahan-lahan beberapa minggu sebelum tarikh sasaran anda


 

Namun demikian, jika anda rasa rawatan perubatan mungkin boleh membantu anda mencapai sasaran anda dengan lebih baik, anda boleh mempertimbangkan terapi penggantian nikotina atau tiada nikotina:


1. Terapi penggantian nikotina (nicotine replacement therapy – NRT)


Ubat belian kaunter yang digunakan untuk menenangkan simptom-simptom sarak dan mengurangkan keinginan untuk merokok11

Didapati dalam bentuk tampalan, gum dan lozenges

2. Ubat bukan NRT (ubat preskripsi)1


☑️Membantu menenangkan keinginan nikotina dan simptom-simptom sarak

☑️Mungkin boleh meningkatkan kemungkinan anda berjaya berhenti sebanyak 2 kali

☑️Mungkin membantu anda memperlahankan tambahan berat badan untuk beberapa bulan yang pertama

☑️Didapati dalam bentuk pil (contohnya, varenicline)

☑️Anda boleh bincang dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mengetahui cara berhenti merokok yang paling sesuai dengan anda.


La masih belum terlambat untuk anda membuat keputusan untuk berhenti merokok sekarang. Keputusan ini dijamin memberi manfaat kepada anda dan orang kesayangan. Oleh itu, ambillah langkah pertama anda pada hari ini!


Jika anda telah berhenti merokok, ia adalah penting untuk tidak membenarkan rokok kembali dalam hidup anda lagi.


(SUMBER:https://www.myhealthmylife.com.my/ms/kehidupan-yang-sihat/berhenti-merokok)


Vivix : Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular

DTX Complex : Detoks hati

Nutriferon : Mengukuhkan sistem imun (mengaktifkan interferon)

B Complex : Kaki alkohol akan kekurangan vitamin B, terutamanya B1

Alfalfa Complex : Menurunkan asid urik

Vitamin C : Antioksidan yang kuat

Ostematrix : Magnesium pupus dari tubuh pengguna alkohol

Energizing Soy Protein : Untuk regenerasi sel hati

Herb-Lax : Detoksifikasi untuk mengeluarkan toksin dari tubuh

.

.

.

CADANGAN PENGAMBILAN VIVIX

☑️Vivix - 1 sudu teh sebelum tidur / selepas breaskfast


CADANGAN PENGAMBILAN DTX COMPLEX

☑️DTX Complex - 1-2 biji sehari after meal


CADANGAN PENGAMBILAN NUTRIFERON

☑️Nutriferon - 1-2 sachet seminggu untuk tingkatkan imunisasi. Atau boleh ambil bila perlu sahaja ketika sakit, demam, iaitu 1 sachet pagi dan 1 sachet malam hingga sembuh


CADANGAN PENGAMBILAN B-COMPLEX👇

☑️BComplex - 1 biji after meal (After breakfast / lunch sbb vitamin ni memberi tenaga). 

☑️Kalau tgh under lots of stress, boleh makan 2 biji. 1 biji pagi & 1 biji tghari. 

☑️Maximum pengambilan 4 biji sehari. 

☑️Kanak-kanak umur 9 tahun ke atas dah boleh ambil BComplex 1 biji sehari sahaja sebab pelajar sangat-sangat memerlukan B-Complex ni.


CADANGAN PENGAMBILAN ALFALFA

☑️Alfalfa - Max intake 10 biji sehari after meal. Untuk ibu menyusu boleh suggest 2-3 biji sahaja setiap hari. Jika susu masih kurang dan untuk boost susu, tambah 1 biji setiap kali selepas pam. Lepas tu tambahkan sikit-sikit. Untuk kegunaan biasa, 2-3 biji sehari dah cukup. Untuk Set Diet boleh ambil 10 biji sehari


CADANGAN PENGAMBILAN SUSTAINED RELEASE VITAMIN C

☑️Sustained Release Vitamin C 500mg - 1 biji after meal, kecuali untuk orang yg sakit teruk, perokok, resdung teruk boleh suggest 2 biji setiap hari. Kalau demam pun boleh amek 2 biji, patah dua supaya cepat diserap oleh badan.


CADANGAN PENGAMBILAN OSTEMATRIX👇

☑️Ostematrix - 2-4 biji sebelum tidur malam. Ini kerana masa tidur adalah masa paling lama kalsium boleh ada dlm badan. Biasanya, 2 biji sehari dah mencukupi. Tapi kalau orang yang langsung tak minum susu, boleh ambil 4 biji. Bagi yang ada sakit pinggang / belakang yang teruk boleh juga ambil 4 biji untuk hilangkan kesakitan tu.


CADANGAN PENGAMBILAN ESP👇

☑️ESP - Max 3 sudu besar sehari. Boleh bancuh dgn apa2 minuman macam susu / milo / jus. Jangan guna air panas sebab protein rosak dalam high temperature. Untuk ibu mengandung dan menyusu, 1-2 sudu besar sehari dah cukup. Untuk kanak-kanak, setengah atau 1 sudu besar sahaja.


CADANGAN PENGAMBILAN HERB-LAX👇

☑️2-4 biji, 2-3 kali seminggu sebelum tidur malam.

.

.

.

MENGAPA ANDA PERLU PILIH SET SHAKLEE?


1. Shaklee ialah sebuah syarikat yang OBSES tentang kualiti produknya. Shaklee memastikan mereka:


Melakukan sebanyak 350 ujian terhadap 1 jenis bahan sahaja!

Melakukan sebanyak 100,000 ujian kualiti produk setiap 1 tahun!

Melakukakan sebanyak 23,000 ujian keaslian dan keselamatan setiap 1 tahun!

Tidak memasukkan bahan-bahan bahaya. 


2. Shaklee memastikan produk mereka BERKESAN. Buktinya?


Secara SAINTIFIK dan KLINIKAL. Shaklee menerbitkan 100 Laporan Saintifik dan mempunyai Landmark Study pada tahun 2007 yang menunjukkan bahawa kesihatan di kalangan pengguna suplemen Shaklee ternyata lebih baik berbanding mereka yang mengambil satu multivitamin atau tidak mengambil suplemen langsung.


Penjelajah Bertaraf Dunia dan atlet terhebat juga merupakan pengguna tegar produk Shaklee. 


3. Shaklee bukan sahaja selamat untuk manusia, tetapi juga untuk alam sekitar. Bukankah itu sangat wow? 

.

.

.

JOM GRAB👇

https://linktr.ee/PuteriSuhaila


Whatsapp Puteri sekarang 🔥

https://wa.me/60196728297?text=setketagihanmerokok

You May Also Like

0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim….. “Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuhaMu, kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.Amin Ya Rabbal Alamin..

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.