KENCING MANIS GDM RISIKO IBU & BAYI ATASI SET HAMIL SHAKLEE

by - August 03, 2021

Kencing Manis semasa hamil..kalau boleh memang nak dielakkan..Mesti rasa pelik kan..sebab sebelum hamil..si ibu tidak 

litus (GDM)...terjadi disebabkan oleh paras gula dalam darah melebihi paras normal..
Masalah kencing manis @ GDM ini boleh memberi risiko terhadap ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan... Sebab tu doktor sangat mengambil berat dan memantau ibu hamil yang mengalami masalah kencing manis @ GDM ini...


Semasa kehamilan..badan akan menghasilkan lebih insulin untuk memenuhi keperluan bayi...terutamanya mulai pertengahan kehamilan dan seterusnya...Jika badan si ibu tidak boleh menyediakan insulin tambahan ini..ibu akan mempunyai terlalu banyak gula dalam darah..lantas mengakibatkan si ibu menghidap Diabetes Gestasi ini..


Pada kebiasaannya...keadaan Gestasi Diabetes terjadi pada pertengahan ataupun pada lewat usia kandungan..dan selalunya akan hilang dengan sendiri selepas bayi dilahirkan, berbeza dengan jenis diabetes lain yang merupakan penyakit seumur hidup...


Cara Kawal Gula Dalam Darah Untuk Ibu Hamil Yang Diabetes

Kadang-kadang kita tak sangka kan yang kita boleh dapat Diabetes semasa hamil ni atau GDM. Kehamilan yang berbeza, pengalaman pun berbeza. Lagi pelik bila Diabetes ni ada masa hamil je. Perlu kawal gula dalam darah masa hamil je. Tapi bila dah bersalin, Diabetes tu tak ada dah (walaupun dah tak ada, kena juga berhati-hati sebab ibu yang ada Diabetes semasa hamil berisiko untuk mendapat Diabetes ketika usianya 40 tahun dan ke atas).


Sekiranya Ibu hamil mempunyai sejarah keluarga yang menghidap Diabetes, Ibu hamil berisiko untuk mendapat Diabetes semasa hamil ini. Jadi, kena la buat ujian minum air gula (Ujian Toleransi Glukosa atau GTT). Jika telah disahkan mempunyai Diabetes pula, Ibu hamil kena la kawal pemakanan hariannya. Tujuannya adalah untuk kawal gula dalam darah dan mengelakkan risiko yang lebih besar ke atas Ibu hamil dan bayi kalau lambat dikesan dan dikawal.

Apakah risiko-risiko seseorang itu menghidapi Diabetes ketika hamil?


Ibu hamil berisiko tinggi menghidapi Diabetes ketika mengandung..jika mempunyai salah satu daripada faktor-faktor yang tertera di bawah...


1) Indeks Jisim Badan (BMI) adalah 30 ataupun lebih

2) Sejarah kelahiran bayi besar, melebihi 4 kg ataupun lebih

3) Sejarah kandungan yang mempunyai Diabetes ketika mengandung

4) Ibu bapa, adik-beradik yang juga mempunyai Diabetes


Bagaimana untuk mengetahui si ibu mempunyai kencing manis semasa kehamilan?


Jika anda mempunyai salah satu faktor seperti yang tertera...anda akan menjalani ujian toleransi glukosa (GTT) ketika mengandung. Ini adalah sejenis ujian mudah yang dijalankan pada awal peringkat kandungan dan akan diulang pada usia kandungan 24 hingga 28 minggu.


Ujian toleransi glukosa GTT memerlukan anda untuk berpuasa semalaman iaitu tidak makan atau minum, kecuali air kosong/ air mineral sahaja.


Pada awal pagi nya, sebelum anda menikmati sarapan, ujian darah akan dijalankan terlebih dahulu. Kemudian anda akan diminta untuk menghabiskan larutan gula yang berperisa Oren atau Cola.


Kemudian, ujian darah akan diulang sekali lagi selepas 2 jam anda menikmati larutan gula ini. Mudah bukan?


Jika anda menghidapi kencing manis pada kandungan sebelumnya, anda akan diminta membuat ujian toleransi glukosa GTT ini pada lebih awal kandungan untuk pengesanan awal Diabetes ketika mengandung, justeru dapat mengawal atur paras gula di dalam darah. Kawal atur gula di dalam darah pada peringkat awal mengandung adalah teramat penting dalam tempoh pembentukan organ-organ penting bayi anda pada ketika ini dan mengurangkan komplikasi Diabetes pada bayi dan juga ibu.


Jika keputusan ujian toleransi glukosa GTT normal, ujian ini perlu diulang pada usia kandungan 24 hingga 28 minggu kandungan.


Risiko Kencing Manis Kepada Ibu Hamil...


1) Mudah mendapat jangkitan pada faraj

2) Berisiko menghidap diabetes untuk sepanjang hidupnya

3) Luka bersalin akan lambat sembuh jika menghidap kencing manis

4) Berisiko bersalin secara pembedahan atau cesarean kerana saiz bayi yang terlebih besar

5) Tekanan Darah Tinggi...GDM boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi semasa hamil.


Risiko Kencing Manis Kepada Bayi Dalam Kandungan


1) Risiko bayi meninggal semasa dalam kandungan

2) Kelahiran bayi secara pre-mature atau pra-matang

3) Apabila bayi menjadi terlalu besar, akan mengalami kesukaran semasa bersalin

4) Berisiko tinggi untuk menjadi obesiti dan menghidap kencing manis

5) Masalah kesihatan selepas bersalin seperti hipoglisemia (gula rendah) dan juandice atau demam kuning

6) Kecacatan kelahiran adalah lebih tinggi dalam kehamilan diabetes berbanding dengan kehamilan biasa


Tanda Atau Simptom Kencing Manis Semasa Hamil


1) Ibu hamil akan terasa cepat penat dan keletihan

2) Sering membuang air kecil secara sedikit

3) Luka dan lebam di badan yang lambat untuk sembuh

4) Dahaga yang melampau

5) Rasa keinginan yang tinggi untuk memakan makanan yang manis

6) Penglihatan yang kabur


Cara Elakkan Diabetes Semasa Hamil

Terdapat beberapa tips untuk Ibu hamil elakkan Diabetes semasa hamil, antaranya:


Luangkan masa untuk menambahkan ilmu kehamilan terutamanya tentang ilmu pemakanan

Banyakkan meminum air kosong

Makan makanan yang sihat dan kurang bergula

Lazimkan senaman yang sesuai untuk wanita hamil

Amalkan puasa sunat pada hari-hari Isnin dan Khamis

Untuk ketahui cara lain yang lebih berkesan untuk mengelak dan kawal gula dalam darah semasa hamil atau GDM, baca di sini : 12 Cara Mengawal Diabetes Semasa Hamil


Cara Kawal Gula Dalam Darah Semasa Hamil Dengan Set Hamil Premium Shaklee

Jika ibu hamil disahkan menghidapnya..jangan bimbang...Masih ada cara untuk mengawalnya...


Antara perkara yang boleh membantu untuk mengawal dan mengelak GDM semasa hamil ialah


1) Jaga Nutrisi Pemakanan 


Sebelum ini kita tahu bahawa “Kita adalah apa yang kita makan”. Bagi ibu hamil, ia lebih lagi: “Bayi kita makan apa yang kita makan”. Jadi ambil kira apa yang baik untuk kita dan juga bayi bagi mengelakkan paras glukosa yang tinggi dalam darah secara berlebihan. Pengambilan suplemen vitamin untuk ibu hamil dan GDM turut boleh membantu mengatasi masalah ini.


2) Selalu Bersenam 


Senaman atau beraktiviti aktif secara sihat mampu merangsang tubuh untuk memanfaatkan lebih glukos. Lebih baik berbanding aktiviti pasif yang memaksa tubuh bekerja keras menghasilkan insulin untuk mengekalkan paras glukosa normal. Kesan sampingan kawalan glukosa ini turut membantu mengawal berat badan berlebihan ketika hamil, tidur atau rehat yang lebih berkualiti dan memperbaiki perubahan mood.


3) Kaedah Perubatan/Suntikan Insulin 


Mungkin setelah penjagaan pemakanan dan amali senaman, kita terpaksa memerlukan lebih kawalan paras glukosa dalam darah. Preskripsi insulin atau kaedah perubatan lain mungkin juga boleh membantu. Oleh itu, nasihat dan pantauan daripada doktor adalah amat diperlukan.


4) Mengambil supplemen yang boleh membantu mengawal tahap gula dalam darah


Shaklee mempunyai produk yang dapat mengawal tahap gula dalam darah dan ianya selamat diambil oleh ibu hamil kerana sifatnya yang semulajadi dan tiada dadah atau ubat terlarang.


Bagaimana Suplemen Shaklee membantu Ibu Hamil Yang Menghidapi Kencing Manis Semasa Hamil

1) Esp


kandungan Glisemik Indeks yang rendah boleh menggantikan karbohidrat dalam diet seharian dan akan memecahkan makanan lebih perlahan dan mengawal peningkatan kadar gula di dalam darah. 

Protein soya adalah antara karbohidrat yang baik untuk menghidap kencing manis ketika hamil.Sumber protein yang terbaik dan mempunai indeks glisemik yang sangat rendah.

ESP boleh membantu mengawal paras gula dengan cara membebaskan gula secara berperingkat ke dalam sistem peredaran darah.


2) B Complex 


Untuk metabolisme gula dan pembebasan tenaga kepada sel badan. Menukarkan glukosa berlebihan di dalam darah kepada tenaga.


Membantu dalam metabolisme gula daripada makanan dan pembebasan tenaga dalam badan.


Vitamin B-Complex juga mengandungi kesemua 8 vitamin lengkap termasuk asid folik yang diperlukan untuk perkembangan saraf bayi.


3) Vitalea 


Kandungan zinc dalam vitalea berfungsi menurunkan paras glukosa dalam darah dan bantu pembentukan insulin yang baru. Mengandungi Chromium untuk mengekalkan tahap normal glukosa dalam darah dengan meningkatkan penggunaan insulin oleh badan.

Mengandungi kromium yang membantu hormon insulin mengangkut gula ke dalam sel.

Mengandungi zink yang merangsang penghasilan insulin


4) Ostematrix 


  • Kekurangan magnesium semasa hamil adalah salah satu punca terkena kencing manis. Sumber kalsium, magnesium dan vitamin D yang dapat mengaktifkan pankreas untuk mengatasi masalah kencing manis.
  • Magnesium meningkatkan kadar rembesan insulin dan mengurangkan rintangan insulin.
  • Mengandungi Magnesium yang berperanan penting dalam masalah penyakit metabolik. Magnesium membantu mengurangkan kerintangan insulin, sekaligus meningkatkan fungsi insulin yang normal. Seterusnya akan membantu mengawal paras gula dalam darah.


5) Vitamin C 


Memperbaiki kadar toleransi glukosa di dalam darah serta kadar vitamin C yang tinggi dalam salur darah akan merendahkan kadar sorbitol yang merupakan sejenis glukosa berbahaya jika terkumpul banyak...


6)Omega Guard 


  • Leptin yang terkandung dalam Omega-3 membantu mengawal selera makan dengan memberi isyarat kepada otak bahawa perut sudah kenyang.
  • Omega-3 akan mengubah komposisi pada sel membran dan menjadikannya lebih sensitif kepada tindakan hormon insulin. Secara tak langsung, paras gula dalam darah akan berkurang apabila insulin boleh digunakan sepenuhnya oleh badan.
  • Para saintis Britain telah membuat kajian hubungan antara Omega-3 dengan wanita yang mempunyai Diabetes semasa hamil. Hasil kajian mereka mendapati ibu GDM yang mengambil minyak ikan sebagai makanan tambahan akan mengurangkan risiko bayinya mendapat masalah berkaitan insulin kelak.
  • Selain itu, risiko kelahiran bayi pramatang pun dapat dikurangkan.
  • Menurut penemuan mereka lagi, DHA dalam ibu yang menghidap GDM didapati kurang berbanding ibu yang tiada masalah kesihatan. Kekurangan DHA ini akan diwarisi oleh bayinya dan boleh mengganggu pengawalan gula apabila bayi sudah besar nanti


Testimoni Set Kencing Manis @ GDM ShakleeJikalau ibu-ibu menghidap kencing manis semasa hamil..silalah ambil langkah-langkah untuk mengawalnya...Kerana kencing manis semasa hamil ini boleh memberi risiko dan membahayakan keadaan ibu dan bayi..


Boleh dapatkan suplemen shaklee semasa hamil untuk mencegah dan mengelak daripada kencing manis semasa hamil...


ibu-ibu yang mempunyai Diabetes semasa hamil tak perlu risau. Insya Allah paras gula boleh dikawal kalau kita berikan nutrisi yang secukupnya. Lagi untung bila set vitamin ini semuanya boleh diteruskan walaupun selepas bersalin dan boleh membantu mengelakkan Diabetes Type II.


Kesemua produk Shaklee mempunyai jaminan selamat, berkesan dan mesra alam. Ia bukan sahaja semulajadi dan organik, malah ia juga berkualiti tinggi dan telah diuji secara klinikal dan diyakini selamat. Semakin hari, semakin ramai orang yang meyakini produk Shaklee kerana pembuktian saintifik dan penyelidikan menyeluruh yang dijalankannya mengatasi syarikat supplemen lain. Sebab itulah juga, Shaklee merupakan syarikat supplemen semulajadi nombor 1 di US.


Saya sendiri telah mengamalkan produk Shaklee ini untuk diri saya, suami, anak-anak, ibu bapa, keluarga, jiran dan kawan-kawan saya. Kini, saya berbesar hati untuk berkongsi manfaatnya dengan anda pula. Anda  nak try?


Jom Order


Jom dapatkan Set GDM Hamil  Shaklee anda anda dengan dapatkan potongan 20% diskaun.


📌 [CLAIM DISKAUN 20% SHAKLEE - HOW] Nak tahu macam mana cara untuk claim diskaun 20% produk Shaklee bersama Puteri Suhaila- klik di sini : 20% diskaun.


Selepas isi claim diskaun 20% sila whatsapp 019-6728297


Selepas isi claim diskaun 20% sila whatsapp 019-6728297


Selepas isi claim diskaun 20% sila whatsapp 019-6728297


📌 [CLAIM DISKAUN 20% SHAKLEE - HOW] Nak tahu macam mana cara untuk claim diskaun 20% produk Shaklee bersama Puteri Suhaila- klik di sini : 20% diskaun.

.


📌 [CLAIM DISKAUN 20% SHAKLEE - HOW] Nak tahu macam mana cara untuk claim diskaun 20% produk Shaklee bersama Puteri Suhaila- klik di sini : 20% Dicount


Untuk pembelian dan apa apa berkaitan dengan produk atau berkaitan dengan Shaklee , boleh hubungi puteri ye. 


Klik link di sini untuk mengetahui:

IKHTIAR HAMIL DENGAN SET KESUBURAN SHAKLEE / TTC PREGNANT 


Klik link di sini untuk mengetahui:

SIMPTOM SIMPTOM TANDA TANDA MENGANDUNG DENGAN SET HAMIL SHAKLEE


Klik link di sini untuk mengetahui:

SET BERPANTANG SHAKLEE CEPAT SEMBUH LUKA BERSALIN NORMAL CEASER


Klik link di sini untuk mengetahui:

TESTIMONI SET IKHTIAR HAMIL/KESUBURAN SHAKLEE |PUTERI SUHAILA


Klik link di sini untuk mengetahui:

TESTIMONI MENGANDUNG DENGAN SET HAMIL SHAKLEE| PUTERI SUHAILA


Klik link di sini untuk mengetahui:

TESTIMONI BERPANTANG DENGAN SET BERSALIN SHAKLEE NORMAL CEASER


Klik link di sini untuk mengetahui:

KENCING MANIS GDM RISIKO IBU & BAYI ATASI SET HAMIL SHAKLEE 


Klik link di sini untuk mengetahui:

BOLEH KE IBU MENGANDUNG MINUM LIFE SHAKE ELDERBERRY SHAKLEE 


Klik link di sini untuk mengetahui:

SET MENYUSU SHAKLEE MILK BOOSTER BREASTFEED BF PREMIUM FUNGSI


Klik link di sini untuk mengetahui:

KENCING MANIS GDM RISIKO IBU & BAYI ATASI SET HAMIL SHAKLEE 


Klik link di sini untuk mengetahui:

KENAPA SUSU BADAN CAIR? BEZA FOREMILK, HINDMILK & KOLOSTRUM


Klik link di sini untuk mengetahui:

TESTIMONI SET MENYUSU SHAKLEE MILK BOOSTER MOM BREASTFEEDING


Klik link di sini untuk mengetahui:

CARA KURANGKAN BENGKAK SUSU DENGAN LECITHIN SHAKLEE TESTIMONI 


Untuk pembelian dan apa apa berkaitan dengan produk, boleh hubungi put.


Love,

Puteri Suhaila

Klik whatsapp 019-6728297You May Also Like

0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim….. “Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuhaMu, kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.Amin Ya Rabbal Alamin..

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.