DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SHAKLEE

by - September 02, 2021

 


DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

❤️Darah tinggi atau hypertension adalah merupakan penyakit yang ramai orang anggap biasa sahaja dan ramai orang tak sedar sebenarnya dia adalah pesakit darah tinggi.

DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

❤️Darah tinggi atau hypertension merupakan  ‘silent killer‘ atau pembunuh senyap kerana ia tidak memberikan sebarang tanda dan selalunya akibat tidak dirawat menyebabkan risiko kepada strok, serangan jantung, dan serangan buah pinggang.

DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

BEZA SISTOLIK DAN DIASTOLIK DARAH TINGGI👇


Istilah sistolik dan diastolik sering kita dengar saat mengukur tekanan darah. Dokter sering menyebut bahwa sistolik adalah angka atas dan diastolik adalah angka bawah pada tekanan darah. Lalu apa sebenarnya pengertian sistolik dan diastolik?

DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN TEKANAN DARAH SISTOLIK👇


☑️Ketika jantung berdetak atau kontraksi, darah akan terdorong melalui arteri keseluruh tubuh Anda. Gaya ini menciptakan tekanan pada arteri. Inilah yang disebut tekanan darah sistolik.


☑️Seseorang dapat dikatakan memiliki tekanan darah sistolik normal jika angka sistolik berada di bawah 120. 


☑️Jika tekanan darah sistolik 120-139, berarti Anda mengalami prehipertensi, atau atas kondisi yang berisiko tinggi terkena tekanan darah tinggi. 


☑️Bahkan orang-orang yang mengalami prehipertensi juga berisiko tinggi terkena penyakit jantung.


☑️Tekanan darah sistolik berada pada anka 140 atau lebih dianggap sebagai hipertensi atau tekanan darah tinggi. 


☑️Jika terlalu tinggi arteri anda yang merima tekanan kemungkinan boleh pecah ini yang menyebabkan anda kena strok atau pendarahan dalam otak

DDARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN TEKANAN DARAH DIASTOLIK👇


☑️Tekanan darah diastolik adalah jumlah tekanan darah atau angka bawah yang menunjukkan tekanan dalam arteri saat jantung beristirahat (di antara ketukan/detak). 


☑️Tekanan darah diastolik dikatakan normal, jika kurang dari 80. Tekanan darah diastolik antara 80 dan 89 menunjukkan prehipertensi.


☑️Dan tekanan darah diastolik 90 atau lebih tinggi menunjukkan hipertensi atau tekanan darah tinggi. 


☑️Jika ianya tinggi bayangkan anda sentiasa berlari dan jantung anda tiada istirahat apa akan jadi pada jantung anda ini yang menyebabkan anda boleh terkena serangan jantung.

DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TEKANAN DARAH👇


☑️Usia: Risiko tekanan darah tinggi meningkat.


☑️Keturunan dan bangsa: memainkan peranan penting kerana gaya pemakanan bangsa 


☑️Latar belakang keluarga : jika ada diantara keluarga mangalami darah tinggi anda juga ada risiko


☑️Kelebihan berat badan atau Obesiti.


☑️Tidak aktif secara fizikal. Denyut jantung orang-orang yang tidak aktif cenderung lebih tinggi menyebabkan jantung  anda harus bekerja dengan setiap kontraksi dan semakin kuat tekanan pada arteri anda.


☑️Kekurangan aktiviti fisikal juga meningkatkan risiko kelebihan berat badan.


☑️Merokok atau Vape


☑️Terlalu banyak garam (sodium) pada diet Anda. Terlalu banyak sodium pada diet  menyebabkan badan anda menahan cairan yang meningkatkan tekanan darah.


☑️Terlalu sedikit potasium pada diet Anda. Pottasium membantu menyeimbangkan jumlah dari sodium di sel Anda. Jika Anda tidak mendapat potasium yang cukup pada diet atau menahan potasium, Anda mengumpulterlalu banyak sodium di dalam darah.


☑️Terlalu sedikit vitamin D di dalam darah Anda.  Vitamin D  mempengaruhi enzim yang diproduksi oleh ginjal yang mempengaruhi tekanan darah Anda.


☑️Terlalu banyak minum alkohol


☑️Stress


☑️Keadaan kronik tertentu. Seperti, kolestrol tinggi, diabetes, penyakit ginjal, dan “sleep apnea”.


☑️Terkadang kehamilan juga penyebab terhadap tekanan darah tinggi.

DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

BAGAIMANA NAK MENGURANGKAN DARAH TINGGI👇


☑️Kurangkan berat badan. ya berat badan amat memainkan peranan penting kerana semua penyakit bermula dari perut. 


☑️Apa yang kita makanan dan ambil adalah sangat penting bagi pengawalan.


☑️Bersenamlah dengan kerap. Sekurangnya seminggu 3 kali kerana bila kerap bersenam ia akan membantu dalam pengurangan berat badan.


☑️Kurangkan pengambilan garam Elakkan daripada mengambil garam melebihi 6 gm dalam sehari. (bersamaan 2 gm natrium atau 1 sudu teh dalam sehari)


☑️Jangan merokok: Kesan nikotin terhadap orang yang mempunyai darah tinggi adalah berkadaran. Makin banyak anda merokok risok darah tinggi juga semakin tinggi.


☑️Kurangkan Stres.Cuba untuk releks dan tenang. Seimbangkan kehidupan anda dan cuba untuk elakkan stress yang berlebihan.


☑️Amalkan diet yang lebih baik. Elakkan minum alkohol dan amalkan banyak sayuran dalam setiap pemakanan anda.


☑️Pantau: Buat Pemeriksaan sekurang-kurangnya 12 bulan sekali untuk monitor kadar darah tinggi atau hypertension anda. 

DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

SUPPLEMENTS TAMBAHAN SELAIN DIET SEIMBANG❤️


Amalan memakan supplement tambahan amat digalakkan untuk menurunkan darah tinggi antara supplement patut anda ambil adalah


☑️OmegaGuard – 

Menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan membantu dalam mencairkan darah. menjaga jantung anda supaya sentiasa sihat


Omega Guard membantu mengekalkan tekanan darah normal, mencegah salur darah daripada tersumbat, mengelakkan strok, dan mencegah pembekuan darah dalam badan.


☑️Garlic. Comple – 

Bantu mencairkan darah yang pekat akibat darh tinggi dan inflamasi badan


Mengawal jangkitan, menurunkan tekanan darah, menurunkan kolestrol dan memelihara kesihatan selular. Garlic Complex dapat mengeluarkan raksa, plumbum, kadmium yang merupakan logam toksik dalam tubuh dengan pantas. Logam toksik ini merupakan antara penyebab tekanan darah tinggi meningkat


☑️Vivix-


💖 Mempunyai resveratrol yang mampu untuk merendahkan kolestrol, merendahkan tekanan darah & mengurangkan berat badan


💖Ia menurunkan keradangan sel ke dalam dinding pembuluh darah dan menaikkan kemampuan pembuluh darah tersebut untuk bertindakbalas dengan perubahan dalam tekanan darah.


💖 Resveratrol untuk menurunkan ketegangan pembuluh darah dan otot jantung yang menyebabkan hypertension berlaku.


💖 Tekanan darah tinggi berkait rapat dengan kolesterol tinggi. Ia menyumbat dinding arteri dengan lemak lemak tepu. Jadi bentuk arteri menjadi tidak normal dan laluan darah tidak berlaku dengan baik.

Bayangkan jika longkang rumah kita penuh dengan sampah sarap, maka perjalanan air akan menjadi tersekat-sekat. Kadang kadang perlu pressure diri supaya dapat lalu. Dalam vivix ada Polyganum yang fungsinya khusus untuk pembersihan kolesterol.


☑️Coq-Trol


❤️APAKAH ITU COQ-TROL PLUS SHAKLEE ?

Ia adalah produk jantung ni memang ditunggu-tunggu kebanyakan pengguna Shaklee.Jantung kita mengepam kira-kira 2,000 gelen darah seluruh badan setiap hari.


❤️Sebagai otot yang bekerja paling keras di dalam badan kita dan pusat kawalan utama sistem peredaran darah, jantung memerlukan sejumlah besar tenaga untuk berfungsi betul.


❤️Tenaga itu disediakan dengan bantuan nutrien dipanggil coenzyme Q10 (CoQ10), ia juga berperanan dalam menyokong kesihatan saluran darah. CoQ10 dihasilkan secara semulajadi oleh badan dan terdapat dalam semua sel. 


❤️Pengambilan makanan membantu mengekalkan tahap CoQ10; walau bagaimanapun, jumlah CoQ10 yang dimakan daripada makanan biasanya kurang daripada 10 mg sehari. 


❤️Lebih penting lagi, faktor-faktor seperti diet tidak sihat, penuaan, dan pendedahan harian kepada radikal bebas boleh meningkatkan keperluan untuk nutrien penting ini.


❤️Menggalakkan dan melindungi arteri yang sihat daripada pengoksidaan LDL


❤️Membantu menambah dan mengekalkan tahap CoQ10 dalam darah


❤️CoQ-Trol juga mengandungi resveratrol, yang telah dibuktikan di dalam kajian makmal untuk membantu melegakan saluran darah dan menggalakkan kesihatan aliran darah


☑️ Alfalfa


❤️Mempunyai keistimewaan yang boleh mengurangkan tahap kolestrol kerana memiliki khasiat pelbagai vitamin dan mineral penting. 


❤️lfalfa juga sangat berkesan dalam menyahtoksid dan membersihkan darah dan seterusnya memulih serta memperbaharui sel-sel badan. 


❤️Hasilnya, pengambilan alfalfa secara tetap boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan menyeimbangkan hormon. 


❤️Sekiranya diamalkan secara berterusan, alfalfa dapat bertindak sebagai alternatif kepada ubat sakit kepala

DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

CADANGAN PENGAMBILAN SET DARAH TINGGI 👇


➕DTX Complex - 1-2 biji sehari after meal


➕Vivix - 1 sudu teh sebelum tidur / selepas breaskfast


➕Omega Guard - Ibu hamil / menyusu : 1 biji sehari after meal; Orang biasa atau yang nak slim: 3 biji sehari; Kanak-kanak kecil (1-3 tahun): 1 biji 2-3 kali seminggu; Kanak-kanak yg lebih besar: 1 biji sehari.


➕Alfalfa - Max intake 10 biji sehari after meal. Untuk ibu menyusu boleh suggest 2-3 biji sahaja setiap hari. Jika susu masih kurang dan untuk boost susu, tambah 1 biji setiap kali selepas pam. Lepas tu tambahkan sikit-sikit. Untuk kegunaan biasa, 2-3 biji sehari dah cukup. Untuk Set Diet boleh ambil 10 biji sehari.


➕Coq-trol - Ambik 1 biji setiap hari lepas sarapan pagi.Terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia untuk join bussiness Shaklee dan belian produk  di sini: Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee


Jom Dapatkan Any Set Shaklee ini sekarang! 


Untuk makluman,  dapatkan lebih penjimatan hampir 20% dari harga pasaran, daftarlah sebagai ahli sekarang juga! 

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Ini adalah iklan produk suplemen.Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi put di +60196728297 klik untuk order


 ---------------------------------------------------------------


YOU HAVE TWO HANDS, 

ONE FOR HELPING YOU, 

OTHER ONE FOR HELPING OTHERS

Your Most Wanted SID -Puteri Suhaila -

ID NO. - 1448893 

untuk order dan pertanyaan,

sila Follow saya di FB saya, Puteri Suhaila 

atau follow FB Page saya, Jutawan Shaklee 

atau follow IG saya, 

Puteri Suhaila_shakleebatupahat

atau email di puterinursuhailaabrahman@gmail.com

atau sms (wa) +6019-6728297 

DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI

DARAH TINGGI KAWAL/IKHTIAR PENGSAN MIGRAINE PENING SET SHAKLEE CARA CARA CIRI CIRI FAKTOR FAKTOR CARA ATASI CARA KURANGKAN DARAH TINGGI


You May Also Like

0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim….. “Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuhaMu, kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.Amin Ya Rabbal Alamin..

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.