IKHTIAR RAWAT KATARAK MASALAH SELAPUT MATA DENGAN SET SHAKLEE

by - September 01, 2021

 
Katarak merupakan suatu keadaan di mana perubahan berlaku melibatkan penebalan pada kanta mata dan menyebabkan kanta berkabut.


Menurut Konsultan Oftalmologi, Kornea, Katarak dan Pakar Bedah Refraktif, Dr. Ainur Rahman Anuar Masduki, gangguan penglihatan seperti katarak boleh berlaku secara perlahan-lahan ataupun progresif sehingga mengganggu kualiti penglihatan.


Ia telah dikenal pasti sebagai salah satu punca utama masalah penglihatan dunia, terutamanya di negara-negara membangun.


☑️Katarak adalah merupakan salah satu masalah yang selalu terjadi pada mata.  


☑️Secara mudahnya, katarak merupakan selaput yang tumbuh pada lensa mata dan ianya boleh menyebabkan pandangan seseorang itu menjadi terganggu. 


☑️Kehadiran selaput pada lensa mata ini akan menyebabkan cahaya terhalang untuk memasuki mata.


☑️Penglihatan Akan Menjadi Kabur Apabila Katarak Berlaku


☑️Masalah katarak ini biasanya terjadi secara perlahan-lahan dan ianya tidak menyakitkan mata. 


☑️Dan apabila selaput terbentuk, jumlah cahaya yang dapat masuk ke dalam mata menjadi berkurangan sehingga menyebabkan penglihatan menjadi kabur.


☑️Pada peringkat awal kehadiran katarak, ianya mungkin tidak disedari. Namun lama-kelamaan, akan menjadi semakin membesar sehingga menyebabkan penglihatan semakin terganggu.


PENYEBAB KATARAK


☑️Antara punca utama katarak adalah proses penuaan. Kanta mata terdiri daripada gabungan tersusun protein dan air.


☑️Protein tertentu di dalam kanta mata bertanggungjawab untuk mengekalkan kejelasan (transparency) kanta.


☑️Akibat proses penuaan, struktur dan susunan protein kanta boleh berubah sehingga beransur-ansur menyebabkan kekabutan pada kanta mata.


☑️Walaupun jarang berlaku, katarak juga boleh terjadi pada peringkat umur yang lebih awal, termasuk pada bayi baru lahir (congenital cataract) atau pada kanak-kanak, remaja dan dewasa akibat daripada kecacatan enzim (melalui faktor keturunan), trauma yang teruk pada mata, pembedahan mata atau keradangan dalam mata (intraocular inflammation).


☑️Faktor-faktor lain yang turut menjadi punca perkembangan katarak pada usia lebih awal juga termasuk pendedahan berlebihan kepada cahaya ultraungu


☑️penyakit kencing manis (diabetes mellitus)


☑️merokok 


☑️penggunaan ubat-ubatan tertentu yang mengandungi steroid.


TANDA TANDA KATARAK👇

Adakah anda mengalami masalah penglihatan seperti pandangan yang kabur dan samar, silau kerana kepekaan terhadap cahaya yang tinggi atau mengalami masalah penglihatan pada waktu malam?


GEJALA KATARAK👇


☑️Ketajaman penglihatan beransur-ansur terjejas walaupun dengan bantuan cermin mata.


☑️Masalah penglihatan yang silau pada siang hari atau pada waktu malam apabila berdepan dengan cahaya lampu kereta daripada arah bertentangan.


☑️Apabila keadaan katarak berlarutan sehingga meningkatkan kuasa diopteric kanta, boleh menyebabkan peningkatan rabun jauh (miopia).


☑️Apabila keadaan katarak tertumpu di lapisan tengah mata akan menyebabkan pandangan imej yang berganda (monocular diplopia).


SHAKLEE TERDAPAT PILIHAN SUPPLEMENTS BAGI IKHTIAR MERAWAT KATARAK INI👇


IAITU DENGAN CONSISTENT CONSUME VIVIX ➕ CARATOMAX 🤩


VIVIX❤️


VIVIX - Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular -

1) Melindungi dan membaiki selular DNA

2) Memberi impak positif kepada pengawalan genetik

3) Menggalakkan biogenesis (pembentukan baru mitochondria)

4) Melambatkan pembentukkan protin AGE (Advanced Glycation End products)

 

CADANGAN PENGAMBILAN VIVIX👇

Vivix - 1 sudu teh sebelum tidur / selepas breaskfast


Recomended : VIVIX kerana memperbaiki keseluruhan DNA dalam tubuh pada tahap selullar dengan kembalikan tenaga yang menyeluruh.


CARATOMAX ❤️


CAROTOMAX - Antioksidan yang kuat, meneutralkan radikal bebas -

1) Lebih selamat dari vitamin A (diambil berlebihan menyebabkan toksisiti) Carotomax megandungi beta karotena selamat untuk memelihara kesihatan penglihatan, kesihatan kulit dan mencegah kanser.

2) Tingkatkan penglihatan - menghasilakn "ungu visual" untuk mengekalkan penglihatan didalam gelap.

3) Meredakan penyakit kulit - psoriasis, scabies, akne, ulser kulit, jerawat

4) Melindungi Epithelial - memelihara lapisan luar kornea

5) Melawan kanser dan oksidasi - kukuhkan sistem imun dan menghalang pembentukan sel-sel kanser.

6) Menghalang infeksi dan menggalakkan perkembangan normal dan sihat.


CADANGAN PENGAMBILAN CARATOMAX 👇

- Pemeliharaan kesihatan : 1 biji , 2 kali sehari , selepas makan .

- Penyakit mata / semasa rawatn penyakit : 2 biji , 2 kali sehari .


JOM GRAB👇

https://linktr.ee/PuteriSuhaila


Whatsapp Puteri sekarang 🔥

https://wa.me/60196728297?text=setkatarak

You May Also Like

0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim….. “Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuhaMu, kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.Amin Ya Rabbal Alamin..

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.