Pernah Terpikir Tak. Kalau Banjir, Semut Lemas Tak?

by - September 24, 2021
Pernah tak terfikir kalau berlaku banjir atau bah besar, apa nasib semut? Macam mana cara semut selamatkan diri mereka atau semua semut akan mati dalam banjir?


Sebenarnya, semut dah ada strategi untuk menyelamatkan koloninya ketika banjir melanda dengan cara sekumpulan semut saling berpautan bersama-sama untuk membina sebuah rakit.
Semut akan memperkemaskan pautan kaki dan badan untuk memerangkap udara agar rakit yang terbina mampu terapung di permukaan air. Semut di bawah akan berpaut dengan begitu ketat sehingga air tidak boleh menembusinya. Ratu semut dan telurnya akan ditempatkan di atas rakit. Rakit ini dapat bertahan berminggu-minggu lamanya.Maha suci Allah yang menciptakan semut dan yang memberi ilham segala sesuatu kepada ciptaannya. Semut adalah antara salah satu ciptaan Allah yang sangat hebat sehinggakan ada satu surah di dalam quran yang dinamakan semut. Surah An-Namlu yang bererti semut.


Rujukan: Meneroka Rahsia STEM dalam Al-Quran, Ts Dr Muhammad Nazir


Boleh dapatkan di sini:

https://rumahsains.yezza.store/

https://rumahsains.yezza.store/

https://rumahsains.yezza.store/


Kredit:

Facebook: Ajar


Terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia:

Boleh join ahli untuk belian produk / bussiness di sini: Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee


Jom Dapatkan Any Set Shaklee ini sekarang! 


Untuk makluman,  dapatkan lebih penjimatan hampir 20% dari harga pasaran, daftarlah sebagai ahli sekarang juga! 

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Ini adalah iklan produk suplemen.Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi put di +60196728297 klik untuk order


 ---------------------------------------------------------------


YOU HAVE TWO HANDS, 

ONE FOR HELPING YOU, 

OTHER ONE FOR HELPING OTHERS

Your Most Wanted SID -Puteri Suhaila -

ID NO. - 1448893 

untuk order dan pertanyaan,

sila Follow saya di FB saya, Puteri Suhaila 

atau follow FB Page saya, Jutawan Shaklee 

atau follow IG saya, 

Puteri Suhaila_shakleebatupahat

atau email di puterinursuhailaabrahman@gmail.com

atau sms (wa) +6019-6728297 

You May Also Like

0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim….. “Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuhaMu, kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.Amin Ya Rabbal Alamin..

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.