Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium Anak

by - November 16, 2021

 KESAN CIUM ANAK


Apa Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Apabila Kita Cium Anak?

.

Perkongsian ini diambil dari DrRizal, former Clinical Psychologist di Goulburn Valley Health Victoria Australia:


.Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium Anak


Saya sangat teruja dengan imej ini. Satu-satunya imej brain scan dalam dunia memgenai seorang ibu mencium bayinya. Suatu yang sukar tetapi berjaya dilakukan. Gambar yang sangat rare.


.Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium Anak


Gambar ini milik seorang neurosaintis Dr Rebecca Saxe. Setelah beberapa kali mencuba beliau akhirnya berjaya tidurkan bayinya yang berusia 2 bulan. Ditidurkan dalam mesin imbasan..Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium Anak


Gambar ini adalah lambang kasih seorang ibu. Apabila Dr Saxe mencium anaknya bahagian otak yang keluarkan hormon oxytocin terus aktif. Seperti di dalam gambar.


Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium Anak


.

Oxytocin adalah hormon kasih sayang. Hormon cinta ibubapa pada anak. Hormon kasih anak anak pada ibubapa. Hormon yang sebabkan cucu cucu mahu pulang ke kampung.

.

Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium AnakBukan itu sahaja. Ciuman Dr Saxe aktifkan bahagian reward system otak hingga otak keluarkan hormon dopamin - the feel good hormon.


Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium Anak


.

Tidak cukup dengan dopamin otak juga keluarkan hormon vasopressin. Hormon ini kukuhkan lagi attachment anak-ibu. Sekiranya ciuman pada pasangan, ia akan romantiskan hubungan pasangan itu. Begitu hebatnya vasopressin.

.

Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium AnakBab ciuman dari gambar ini belum habis lagi. Ada lagi satu hormon yang akan otak keluarkan. Namanya serotonin. Hormon ini stabilkan mood manusia.


Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium Anak


.

Bayangkan, apa akan jadi apabila mood ibubapa dan anak stabil...

Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium AnakTuan Puan sudah cium anak anak harini?

.

#DrRizal

#neurocaliph


Apa Kesan Terjadi Pada Sistem Tubuh Badan Bila Kita Cium Anak

Jom Dapatkan Produk Shaklee sekarang! 


Untuk makluman,  dapatkan lebih penjimatan hampir 20% dari harga pasaran, daftarlah sebagai ahli sekarang juga! 

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Ini adalah iklan produk suplemen.Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi put di +60196728297 klik untuk order


 ---------------------------------------------------------------


YOU HAVE TWO HANDS, 

ONE FOR HELPING YOU, 

OTHER ONE FOR HELPING OTHERS

Your Most Wanted SID -Puteri Suhaila -

ID NO. - 1448893 

untuk order dan pertanyaan,

sila Follow saya di FB saya, Puteri Suhaila 

atau follow FB Page saya, Jutawan Shaklee 

atau follow IG saya, 

Puteri Suhaila_shakleebatupahat

atau email di puterinursuhailaabrahman@gmail.com

atau sms (wa) +6019-6728297 

You May Also Like

0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim….. “Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuhaMu, kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.Amin Ya Rabbal Alamin..

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.