[Video]Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Kematian Kanak kanak

by - November 17, 2021

 

[Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kematian Kanak Kanak

Kes kemalangan kanak-kanak dilanggar oleh kenderaan yang mula maju (frontover) atau undur (backover) lazimnya adalah melibatkan kenderaan jenis SUV, van dan lori.[Viral Video]Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak 

Puteri Suhaila : [Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak[Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak

Ini kerana posisi duduk bagi pemandu kenderaan sebegini adalah lebih tinggi berbanding kereta. Posisi tinggi ini memberi kelebihan untuk pandangan jauh, tetapi satu keburukan untuk pandangan dekat.


Kenderaan besar begini boleh mempunyai titik buta setinggi 4-5 kaki (130-150cm) di hadapan bamparnya. Secara kasar, itu bersamaan ketinggian seorang kanak-kanak berusia 6-8 tahun. 


[Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


Ini menjadikan kanak-kanak darjah satu dan dua  berisiko tinggi untuk dilanggar jika mereka melintas betul-betul di hadapan kenderaan seperti van sekolah dan bas sekolah.


Di Jepun, salah satu langkah keselamatan jalan raya yang diajar kepada kanak-kanak adalah mengangkat tangan ke atas ketika melintas. Secara teori, ini akan menambahkan ketinggian mereka.


[Viral Video]Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


Bermakna, jika mereka berada di titik buta pada hadapan kenderaan, sekurang-kurangnya pemandu akan terlihat tangan mereka sewaktu mereka melintas di hadapan kenderaan itu.


Amalan ini tidaklah 100% berkesan mengelakkan kemalangan, namun ia sesuatu yang kita boleh ajarkan kepada anak-anak untuk dijadikan amalan bagi  mengurangkan risikonya.


[Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


Selain itu, ia tanggungjawab pandu van dan bas sekolah untuk memastikan penumpang(murid) selamat tiba pagar rumah masing-masing sebelum memandu pergi.


Antara amalan lain yang boleh dilakukan oleh pemandu adalah hanya benarkan penumpang(murid) turun di belah bahu jalan. Larang penumpang turun di sebelah jalan raya.


[Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


Disarankan juga, ketika kanak-kanak sekolah rendah naik dan turun daripada kenderaan sekolah, perlu ada orang dewasa (penjaga/ibubapa) yang mengawasi dan membantu mereka. 


Sama-sama kita berusaha pastikan kes seperti ini tak berulang lagi. 


Semoga bermanfaat!


Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan

Kesihatan, Keselamatan dan Perubatan[Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


KUALA LUMPUR: Pemandu bas sekolah digesa agar lebih berhati-hati ketika memandu termasuklah memastikan keselamatan pelajar sebelum meneruskan pemanduan bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku.


Gesaan demikian selepas kejadian berlaku seperti dalam video yang tular baru-baru ini membabitkan seorang kanak-kanak dilanggar sebuah van di hadapan taska.


Menurut Pengerusi Persatuan Bas Sekolah Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur (PBSSPKL), Mohd.Haron Mohd.Sidik, beliau menerima banyak pertanyaan daripada orang ramai berkenaan kes seorang kanak-kanak dilanggar van sekolah yang viral semalam.


[Viral Video]Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


“Jika ditanya kepada PBSSPKL siapa bersalah? Pemilik taska salah kerana tiada staf yang menyambut murid tersebut seperti diperuntukkan oleh kerajaan.


“Pemilik van juga bersalah, menggunakan kenderaan tidak berdaftar.Boleh disabitkan beberapa kesalahan lain jika anak tersebut meninggal dunia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.


[Viral Video]Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanakRakaman CCTV kanak-kanak tujuh tahun dilanggar van sekolah di Taman Dahlia, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, semalam.Sebelum ini Utusan Malaysia melaporkan seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun meninggal dunia akibat digilis sebuah van di Taman Dahlia, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang semalam.


[Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Selangor, Superintendan Azman Shariat berkata, kejadian berlaku kira-kira pukul 12.10 tengah hari selepas pemandu wanita berusia 31 tahun itu selesai menurunkan penumpang.


Mohd.Haron berkata, ibubapa juga salah kerana berlanggan dengan kenderaan tidak berdaftar tersebut.


[Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


Mengulas lanjut beliau berkata, pihaknya terpanggil untuk membuat kenyataan kerana bimbang persepsi orang ramai terhadap pengusaha bas sekolah berdaftar.


“Saya ingin tegaskan ini bukan soal haram atau halal sesuatu kenderaan tersebut tetapi kita perlu lebih berhati-hati dan peka dengan keadaan sekeliling kita.


“Ini bukan soal jenis kenderaan yang digunakan kerana malang tidak berbau. Kemalangan boleh berlaku bila-bila masa tanpa diduga,” ujarnya.


[Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


Dalam masa sama, beliau turut menasihatkan ibu bapa menggunakan perkhidmatan kenderaan berdaftar yang memerlukan pemandu memiliki lesen Perkhidmatan Kenderaan Awam (PSV) dan menghadiri kursus wajib iCop Safety dan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD).


[Viral Video] Kecuaian Pemandu Van Bas Sekolah Mengakibatkan Kamalangan Kematian Kanak kanak


Kenderaan juga katanya memerlukan pemeriksaan berkala 6 bulan sekali. Lihat video penuh di sini: -UTUSAN ONLINEJom Dapatkan Produk Shaklee sekarang! 


Untuk makluman,  dapatkan lebih penjimatan hampir 20% dari harga pasaran, daftarlah sebagai ahli sekarang juga! 

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Ini adalah iklan produk suplemen.Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi put di +60196728297 klik untuk order


 ---------------------------------------------------------------


YOU HAVE TWO HANDS, 

ONE FOR HELPING YOU, 

OTHER ONE FOR HELPING OTHERS

Your Most Wanted SID -Puteri Suhaila -

ID NO. - 1448893 

untuk order dan pertanyaan,

sila Follow saya di FB saya, Puteri Suhaila 

atau follow FB Page saya, Jutawan Shaklee 

atau follow IG saya, 

Puteri Suhaila_shakleebatupahat

atau email di puterinursuhailaabrahman@gmail.com

atau sms (wa) +6019-6728297 


You May Also Like

0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim….. “Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuhaMu, kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.Amin Ya Rabbal Alamin..

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.