Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan

by - May 12, 2022

 
Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | KebersihanJangkitan HFMD dalam kalangan kanak-kanak semakin meningkat. Oleh itu, penjagaan yang lebih rapi perlu diamalkan oleh ibubapa supaya anak-anak terhindar dan cepat sembuh setelah dijangkiti oleh HFMD. Kuncinya adalah, kebersihan yang maksimun! Jadi, berdasarkan perkongsian ibu ini anda boleh juga jadikan panduan mengenai tips serta produk yang digunakan untuk anak yang sudah dijangkiti ya!

PERKONGSIAN CARA JAGA ANAK KENA JANGKITAN HFMD

Rasa bersalah pulak kalau tak kongsi cara nak kurangkan jangkitan HFMD. Disebabkan ramai tanya, saya kongsi secara umum ja senang. Nak balas 1-1 mau putus jari. HFMD sejenis penyakit wabak melalui direct contact, air liur, hingus, najis, apa2 cecair dari orang yang sudah dijangkiti. So kita kadang tak tahu apa yang kita pegang, sentuh, main bekas orang yang dah dijangkiti.

Disebabkan kami anak beranak jenis tak reti duk rumah, iman pun jenis nak main kat taman. Merata-rata jalan, so tak dapat kita nak ngelak. Kalau terkena kita rawat dengan cepat, takkan nak kurung dia kat rumah sampai wabak ni xde, mau setahun tak keluar rumah.

Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan

So Anak saya pun antara salah seorang mangsa terkena jangkitan HFMD. Cuma tak pasti kena kat mana sebab kami memang tak de had bagi dia main, main di taman permainan setiap hari. Inspector kesihatan suspect jangkitan terkena samada di taman permainan dia selalu main atau lift yang kami guna untuk hantar dia ke rumah pengasuh. Sebab blok kami pun sebelum tu dah ada 2 orang kanak-kanak dijangkiti HFMD. So mungkin kami kongsi lift dan taman mainan yang sama juga boleh berisiko dijangkiti.

Alhamdulillah kami cepat bertindak ,masa mula-mula ada bintik2 merah kami ingat cuma kena gigit nyamuk. Tapi disebabkan HfMD tengah wabak, kami terus bagi treatment sendiri. Tak susah mudah ja untuk kurangkan dia merebak ke tangan kaki dan mulut. Supaya tak teruk.

CARA-CARA UNTUK JAGA ANAK TERKENA JANGKITAN HFMD

1. Kena mandikan dia dengan lifebuoy, saya gosok sental dia dengan lifebuoy sampai berbuih-buih dan biarkan 30saat-1 minit. Lepas tu bilas balik. 1 hari 3-4 kali dia mandi.

2. Cuci rumah dengan dettol, buka semua cadar, sarung bantal, sarung kusyen, carpet, baju semua kami basuh dengan dettol. Setiap pagi sebelum dia bangun kami mop rumah dan lap mainan, sofa, meja makan dengan pencuci dettol.

3. Lepas mandikan dia saya sapukan dia dengan Calamine Zinc Oxide + menthol supaya dia tak rasa gatal-gatal nak garu semua. Ubat ni untuk kurangkan rasa gatal dan rasa dia sejuk-sejuk.

Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan


4. Masa hari pertama dia kena dalam anak tekak dia ada ulcer tapi tak banyak, kami gunakan Gengigel Spray untuk hilangkan ulcer, 30 minit lepas tu dia dah rasa lega boleh makan minum macam biasa. Boleh juga gunakan AftaMed Spray. Kat sini dah habis, so saya guna Gengigel spray je.

5. Jangan lupa bawa ke klinik untuk dapatkan notification dan cuti kuarantin 5 hari

Senang ja kan, yang penting kita kena hapuskan punca dia dulu baru boleh anak-anak cepat baik dan jangkitan tu terus terbantut nak merebak. Kalau kita sibuk treat anak tapi punca utama dia kita tak hapuskan, dia akan kembali dijangkiti lagi. So rajin dengan tak je nak kena buat semua ni supaya dapat elakkan mereka sengsara.

6. Dibawah ni ada senarai barang yang saya gunakan.  Itu sahaja. Ps:/ HFMD tiada ubat lain selain dari Kebersihan. Ini adalah tips bagi mereka yang sudah dijangkiti.

PRODUK YANG BOLEH DIGUNAKAN

Hero Kiddo Gummies Vitamin C kanak kanak (Booster Immunisasi Kanak- Kanak) Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan


Basic H (untuk basuh mainan anak - anak) Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan


Gengigel: Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan


Aftamed: Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan


Essentiel cooling lotion : Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan


Lifebuoy Mandian: Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan

Nutriferon Shaklee Booster Immune Paling Berkesan: Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan


Nutriferon Shaklee: Cepat Sembuhkan & Atasi Penyakit HFMD: Pemakanan | Kebersihan
Sumber: Google Terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia untuk join bussiness Shaklee dan belian produk  di sini: Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee


Jom Dapatkan Any Set Shaklee ini sekarang! 


Untuk makluman,  dapatkan lebih penjimatan hampir 20% dari harga pasaran, daftarlah sebagai ahli sekarang juga! 

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Ini adalah iklan produk suplemen.Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi put di +60196728297 klik untuk order


 ---------------------------------------------------------------


YOU HAVE TWO HANDS, 

ONE FOR HELPING YOU, 

OTHER ONE FOR HELPING OTHERS

Your Most Wanted SID -Puteri Suhaila -

ID NO. - 1448893 

untuk order dan pertanyaan,

sila Follow saya di FB saya, Puteri Suhaila 

atau follow FB Page saya, Jutawan Shaklee 

atau follow IG saya, 

Puteri Suhaila_shakleebatupahat

atau email di puterinursuhailaabrahman@gmail.com

atau sms (wa) +6019-6728297 
You May Also Like

0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim….. “Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuhaMu, kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.Amin Ya Rabbal Alamin..

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.